Istoricul competiției

Cu peste 30 de ani în urmă, la Cluj-Napoca a fost lansat de către prof. univ. dr. Ninuca Oşanu-Pop, Concursul Dima, sub titulatura de Festivalul şi Concursul de Creaţie şi Interpretare Muzicală ”Gheorghe Dima”. Prima ediţie s-a desfăşurat în perioada 6-8 Decembrie 1984, fiind realizat un Concurs de creaţie muzicală, dedicat lucrărilor corale, camerale şi orchestrale.

Portretul personalităţii Gheorghe Dima a fost surprins în cadrul festivalului prin activităţile principale pe care acesta le-a urmat de-a lungul vieţii sale, compoziţia şi dirijatul. Activitatea componistică a stat, cu preponderenţă, sub semnul creaţiei corale, rămânând, astfel, un număr important de lucrări inspirate atât din folclorul românesc, dar bazate pe teme proprii.

Ediţiile care au urmat, au adus un element nou în cadrul competiţiei, prin introducerea concursului de interpretare muzicală. Atât în privinţa secţiunii de creaţie muzicală, cât şi în a celei de interpretare, instrumentele erau schimbate cu fiecare ediţie, pentru a lărgi spectrul componistic, dar şi pentru a veni în sprijinul tinerilor muzicieni.

Concursul de creaţie muzicală a fost dedicat lucrărilor corale, muzicii vocale cu acompaniament, lucrărilor dedicate unei categorii de instrumente, cum ar fi cele de suflat, pian, violoncel şi pian, în timp ce concursul de interpretare muzicală şi-a îndreptat atenţia spre vioară, pian, canto, instrumente de suflat (flaut, oboi, clarinet), cvartet de coarde, contrabas, violă, violoncel. În cadrul celei de a cincea ediţii a Festivalului şi Concursului de Creaţie şi Interpretare Muzicală „Gheorghe Dima”, din anul 1987, a avut loc o premieră la nivel naţional, fiind organizat pentru prima oară un concurs de interpretare muzicală dedicat instrumentelor de percuţie.

Ediţia a VI-a a marcat un nou început pe plan naţional, prin introducerea secţiunii de critică muzicală. Aici au fost invitaţi să participe studenţii specializărilor de muzicologie din ţară, cu lucrările proprii.

Începând cu ediţia a VIII-a din anul 1992, festivalul a venit cu o nouă viziune, fiind organizat un concurs de dirijat coral. Începând cu această ediţie, latura dirijorală a personalităţii lui Gheorghe Dima a fost omagiată, timp de cinci ediţii până în anul 1996.

După o pauză de 15 ani, în care festivalul a încetat să mai fie unul dintre numeroasele evenimente cultural-artistice ale României, ediţia din 2011 readuce evenimentul pe harta celor mai importante concursuri de interpretare muzicală naţională din rândul instrumentelor de suflat.

Ediţia a XVII-a a Concursului Internațional „Gheorghe Dima” desfășurată în iunie 2018 – a fost dedicată Secțiunii DIRIJAT CORAL și s-a bucurat de un extraordinar succes: tineri dirijori din România și alte 23 de țări (Australia, Austria, Belarus, Brazilia, Cehia, China, Columbia, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Rusia, Singapore, Spania, Slovenia, Taiwan, Thailanda, SUA, Ucraina, Anglia) s-au înscris, competiția remarcându-se printr-un nivel foarte ridicat al pregătirii concurenților. Au fost selectați cei mai buni 32 de dirijori ce au concurat în patru etape, fiind implicate trei coruri clujene.

Ediția a XVIII-a a fost dedicată secțiunii de compoziție, unde au fost înscrise în concurs un număr semnificativ de lucrări ale reprezentanților claselor de compoziție din Portugalia, Italia, Franța, România, și nu numai. Piesa câștigătoare a fost lucrarea denumită generic Quarantine! a compozitorului Gerson De Sousa Batista din Portugalia.

Cea de a XIX-a ediția s-a desfășurat la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în perioada 13-17 septembrie 2021, secțiunea de dirijat coral fiind cea sub semnul căreia s-a organizat concursul. Tineri dirijori din peste 10 țări de la nivel mondial s-au întrecut în arta dirijorală pentru a obține premiile competiției. Deși a fost organizată în perioada pandemiei COVID, atât participanții, cât și corurile implicate au reușit să se prezinte cu profesionalism și să contribuie la succesul ediției.

Anul 2024 marchează ediția aniversară, a XX-a a Concursului „Gheorghe Dima”, ediție care reprezintă sinteza celor două arte muzicale, compoziția și dirijatul coral. Vă așteptăm într-un număr cât mai mare să vă înscrieți!