Patrick Russill

Patrick Russill – Şeful Catedrei de Dirijat Cor al Royal Academy of Music, Londra 

Patrick Russill este recunoscut ca o personalitate remarcabilă în domeniul muzicii bisericești britanice, ca interpret, profesor și cercetător cu arii vaste de preocupare. El este directorul catedrei de Dirijat Cor la Academia Regală de Muzică din Londra, Dirijor Permanent la London Oratory, de asemenea este profesor invitat la Leipzig Hochschule für Musik und Theater.

După absolvirea studiilor la New College, Oxford, în 1977 a fost numit Organist la London Oratory. În 1999 a fost promovat ca Director de Muzică la Oratory, asumându-și responsabilitatea continuării tradiției corale și în special conducerea corului profesionist London Oratory care este apreciat ca unul dintre cele mai importante coruri în tradiția Catolică.

În 1987 Patrick Russill a fost invitat de Academia Regală de Muzică să înființeze primul departament academic britanic de muzică bisericească. Acesta a fost dezvoltat ulterior în 1987 devenind prima specializare de masterat din Marea Britanie ce azi atrage studenți din toată lumea. Este de asemenea invitat să susțină cursuri de măiestrie.

Profesorul Russill are o bogată activitate și ca organist. A concertat în întreaga Mare Britanie, la toate marile săli de concerte londoneze, de asemenea în Europa și Asia. Activitatea sa de cercetare include articole ce se întind de la muzica tudoriană liturgică la muzica latină sacră a lui Howells, totodată editând lucrări corale de Sweelinck și Howells pentru editurile Novello și Oxford University Press.

Premiile sale includ: Membru de Onoare al Academiei Regale de Muzică și ,,honoris causa” ale Royal School of Church Music și Royal College of Organists. În 2015 i s-a acordat anualul Chair’s Award al Asociației Britanice a Dirijorilor de Cor pentru valoroasa contribuție adusă dirijatului coral în Marea Britanie.