Cristian Bence-Muk

Cristian Bence-Muk- Compozitor, Director al Departamentului Compoziţie Dirijat al Academiei de Muzică „ Gh. Dima”

Cristian Bence-Muk (născut 31 august.1978, Deva) a absolvit secţia de Compoziţia în cadrul Academiei de Muzică „Gh.Dima” din Cluj-Napoca, România, la clasa prof.univ.dr Hans Peter Türk, promoţia 2002, iar în anul 2005 a obţinut titlul academic de „Doctor în Muzică”, specializarea „Creaţie muzicală”, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Cornel Ţăranu. În prezent, Cristian Bence-Muk îşi desfăşoară activitatea în calitate de conf. univ. dr. la disciplina „Forme şi Analiză Muzicală” din cadrul Academiei de Muzică „Gh.Dima” și este directorul Departamentului de Compoziție și Dirijat din cadrul Academiei de Muzică clujene (din septembrie 2015).

Creaţia sa muzicală cuprinde piese corale, vocale, camerale, simfonice şi vocal-simfonice. A obţinut diferite premii naţionale, iar lucrările sale au fost interpretate în cadrul unor concerte în ţară şi străinătate (Franţa, Italia, Suedia, Portugalia, Polonia etc.) şi au fost publicate la edituri din România şi Elveţia.

În calitate de director de proiect, a coordonat două proiecte de cercetare finanțate de C.N.C.S.I.S.: Investiții analitice și creatoare în genurile balet și simfonie de cameră din creația națională și universală contemporane (2006-2007) și Impactul articstico-social al creației muzicale contemporane în secolul al XXI-lea prin prisma relației creator-interpret-public consumator (2010-2013), proiecte care au stimulat creația, interpretarea și cercetarea muzicologică în domeniul muzicii contemporane.

În anul 2013 a prelucrat și orchestrat 14 colinde vocal-simfonice, reunite pe CD-ul „Maria se preumbla”, distribuit și vândut la nivel național, împreună cu „Jurnalul Național” din 23 decembrie 2013, în peste 6000 de exemplare.