Profesor Ivan Fedele, compozitor

Profesor Ivan Fedele, compozitor, Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Roma, Italia)

Ivan Fedele s-a născut la Lecce în anul 1953. A studiat pian cu I. Deckers și compoziție sub îndrumarea lui R. Dionisi, A. Corghiand F. Donatoni. În paralel, a studiat Filosofie la Universitatea din Milano cu E. Paci, L. Geymonat, R. Mangioneand R. Cantoni. Tatălui său, de profesie matematician, îi datorează pasiunea pentru matematică evidentă în studiile sale compoziționale, inclusiv în ceea ce privește cercetarea și folosirea conceptului de “spațializare” (Duo en résonanceAli di CantorDonacis Ambra), formularea unei “biblioteci” a procesului creativ și definirea unui prototip al “sintetizatorului granular” precum cele folosite în părțile electronice din Richiamo (pentru alămuri, precuție și instrumente electronice – IRCAM 1993). Lucrarea sa Capt-Actions (pentru cvartet de coarde, acordeon și instrumente electronice) folosește pentru prima dată un sistem nou de “capteurs” (capturi), în măsură să trimită toate datele privitoare la contururile unui gest muzical direct către un computer care, la rândul său, interpretează informația în timp real potrivit arhetipurilor de modulare setate a priori de către compozitor. Capt-Actions a avut premiera la Sala de Concerte Arsenal din Metz în aprilie 2005. Această nouă tehnologie, dezvoltată de către Thierry Coduys în studiourile “Kitchen” din Paris, deschide noi perspective compoziționale încă neexplorate.    

Catalogul lui Ivan Fedele, editat de Suvini Zerboni, este format din aproximativ o sută de titluri cărora trebuie să li se alăture opera Antigona, comandată de Teatrul Municipal din Florența pentru inaugurarea Festivalului Maggio Fiorentino, în mai 2007, premiată cu Premiul Abbiati, ediția XXVII, acordat de Asociația Criticilor Muzicali din Italia pentru “cea mai bună lucrare nouă a anului 2007”. Pe lângă o gamă vastă de lucrări de muzică de cameră, a scris de asemenea lucrări doar pentru orchestră sau cu instrument concertant, precum și piese vocal-instrumentale, cele mai recente fiind En archè33 noms (comandată de Teatrul La Scala din Milano) și La pierre et l’étang (…lestemps…). Printre personalitățile cu care a colaborat se numără Boulez, Eschenbach, Chung, Saalonen, Muti, Pappano, Slatkin, Robertson, Kalitze, Wit, Valade și Rophé, iar muzica sa a fost interpretată de diferite orchestre și ansambluri precum:  BBC, Berlin Radio, Chicago Symphony Orchestra, Stuttgart SWR, National de France, National de Lyon, Orchestra Simfonică din Varșovia, Orchestra Simfonică Națională RAI, Santa Cecilia, Ensemble InterContemporain, London Sinfonietta, Klangforum Wien, etc.

Înregistrarea Animus Anima (Cd Stradivarius STR 33629) a câștigat Premiul Choc de la Musique 2003” din partea “Le Monde de la Musique”, în timp ce Maja (Cd L’Empreinte Digitale ED 13198) a primit Premiul Coup de Coeur 2004 din partea Académie Charles Cros. În 2007 înregistrarea Mixtim (Cd Stradivarius 33717) a câștigat cea de-a 11-a ediție a Premio del Disco Amadeus la categoria muzică contemporană. Pe discul monografic lansat în 2009 și intitulat Mosaïque (Stradivarius STR 33850), Orchestra Simfonică Națională RAI și violonistul Francesco D’Orazio interpretează toate piesele sale concertante pentru vioară. În 2011 CD-ul/DVD-ul care include toate compozițiile lui Fedele pentru pian în interpretarea lui Ciro Longobardi (Limen CDVD004C004) a câștigat Premiul Special al Criticilor/Muzică Clasică acordat de revista Musica&Dischi.   

Ivan Fedele desfășoară, de asemenea, o activitate academică intensă luând parte la activitățile unor instituții importante precum Harvard University, University of Barcelona, Sorbonne și IRCAM din Paris, Sibelius Academy din Helsinki, Chopin Academy din Varșovia, Centre Acanthes din Avignon, CNSM din Lyon și CNR din Strasbourg, dar și Conservatoare din Italia, mai exact cele din Milano, Bologna și Torino. În anul 2000 a primit titlul de Chevalier de l’Ordre des Lettres et des Arts acordat de Ministerul Culturii din Franța. În 2005 Ivan Fedele a fost numit Membru al Academiei Naționale Santa Cecilia din Rome. În anul 2007 Ministrul Italian al Culturii i-a încredințat catedra de Compoziție pentru “Corsi di Perfezionamento in Studi Musicali” în cadrul aceleiași Academii. Din 2009 până în 2011 a fost Directorul Orchestrei I Pomeriggi Musicali din Milano. A fost numit Director al Secțiunii Muzicale de la Bienala de la Veneția timp de cinci ani în perioada 2012-2016, și a fost numit din nou până în 2019. În 2016, Fondation de France i-a acordat Premiul Internațional “Arthur Honegger” pentru întreaga operă.