Prof. univ. dr. Adrian Pop, compozitor, președinte

Prof. univ. dr. Adrian Pop – Președintele juriului,  compozitor, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, 


Născut la Cluj în anul 1951, compozitorul Adrian Pop s-a format sub îndrumarea succesivă a tatălui său, reputatul dirijor de cor şi profesor Dorin Pop, apoi a studiat compoziția la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj între 1970 și 1976 cu maeştrii Sigismund Toduţă şi Cornel Ţăranu.

Afirmarea sa în context naţional şi internaţional s-a produs la sfârşitul anilor ’70, prin câteva lucrări simfonice şi corale ce au dobândit un durabil succes. Creaţiile sale au fost distinse de-a lungul timpului cu numeroase premii (în mai multe rânduri Premiul Uniunii Compozitorilor din România, Premiul „George Enescu” al Academiei Române, premii la concursuri internaţionale de compoziţie în Franţa, Italia, Austria, Spania, Africa de Sud).

O îndelungată colaborare l-a legat de prestigioasa Filarmonică de Stat « Transilvania », ca secretar şi consultant artistic şi ca director general. A fost rector al Academiei de Muzică « Gheorghe Dima », actualmente fiind profesor de compoziţie la aceeaşi instituţie.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural acordat de Preşedintele României şi este Cavaler al „Ordre des Arts et des Lettres”, acordat de Ministerul Culturii din Franţa.