Bruno Mantovani, compozitor și dirijor

Bruno Mantovani, compozitor și dirijor, director al Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris (2010-2019)

Bruno Mantovani s-a născut pe 8 octombrie 1974. Muzician cu o paletă vastă de interese, este în primul rând compozitor, dar și dirijor; este, de asemenea, producătorul unei emisiuni radio săptămânale despre muzica franceză și conduce Conservatorul Național de Muzică și Dans din Paris din august 2010. Aici a studiat între anii 1993-2000, obținând cinci premii întâi. Muzica sa s-a bucurat de succes internațional încă de la început, interpretată de soliști ca Jean-Efflam Bavouzet, Renaud Capuçon, Jean-Guihen Queyras sau Tabea Zimmermann. Bruno Mantovani compune cu preponderență muzică instrumentală. Tributar unor dirijori precum Pierre Boulez, Riccardo Chailly, Laurence Equilbey, Philippe Jordan, Susanna Mälkki sau François Xavier-Roth, muzica sa a fost interpretată de către orchestre prestigioase precum  Bamberg Symphony, Chicago Symphony, Gewandhaus din Leipzig, BBC din Londra, orchestrele filarmonice de la La Scala din Milano, New York și Radio France, dar și de Orchestra din Paris. 

A câștigat numeroase premii în Franța și în lume  (« Grand Prix » oferit de către Societatea Autorilor, compozitorilor și Editorilor Muzicali (S.A.C.E.M.) 2009, o « Victoire de la Musique » pentru compozitorul anului în 2009, premiul Claudio Abbado acordat de către Filarmonica din Berlin în 2010). A lucrat la Academia Franceză din Roma (Villa Medicis) în 2004 și 2005, la festivalul Besançon între 2006 și 2008, cu Orchestra Națională din Lille între 2008 și 2011, și ulterior cu Orchestra Națională a Capitoliului din Toulouse precum și cu Orchestra Națională din Lyon. A compus un  balet (Siddharta) și o operă (Akhmatova) pentru Opera Națională din Paris; a lucrat cu libretiștii Christophe Ghristi și François Regnault, cu maestrul Ferran Adrià și coreografii Jean-Christophe Maillot și Angelin Preljocaj. În general muzica sa rezonează cu istoria muzicii occidentale (Bach, Gesualdo, Rameau, Schubert, Schumann) sau cu repertoriul de jazz și  muzică orientală.

În calitate de dirijor, lucrează în mod regulat cu Ensemble intercontemporain și orchestre importante precum Simon Bolivar Orchestra din Caracas, Orchestra din Paris, Orchestra Simfonică din Shanghai și Orchestra Națională a Capitoliului din Toulouse. 

Lucrările sale sunt publicate de editura Henry Lemoine.